buches

Geschiedenis van de Equibuches®

Agnes Korn heeft een manier gevonden om het Franse spreekwoord « on ne trouve rien sous le pas d’un cheval », wat zoveel betekent als « er kan niets kostbaars in de stap van een paard gevonden worden », tegen te spreken. Als fervente paardenliefhebster viel het haar op dat telkens haar paard zijn box verliet, er voortdurend houtsnippers onder de hoeven hingen. Het idee van de samengeperste blokken bestaande uit paardenmest en houtsnippers, genaamd Equibuches®, was snel gemaakt.

Dit idee biedt een zinnige oplossing voor de houtsnipper afval waarmee paardeneigenaars te kampen hebben, door dit te gebruiken in de productie van efficiënte en tegelijk goedkope blokken voor open haard met een duidelijk hoger rendement in vergelijking met klassieke houten blokken.

Tevens worden ook de economische aspecten van de industrie met paarden opgewaardeerd.

Hoe staat het met de markt voor verwarmingshout in België ?

Verwarmingselementen met houtblokken genieten de voorkeur van de meeste particuliere gezinnen in België, en zijn meteen goed voor +/- 20% van de totale opgewekte thermische energie.

Hoe worden Equibuches®vervaardigd ?

De geperste haardblokken Equibuches® zijn gerecycleerd uit houtschilfers uit paardenstallingen en houtafval (onbehandeld naaldhout en vrij van stof). De samenstelling is een volledig natuurproduct.

De innovatie ligt in het productieproces ontwikkeld door Agnes Korn.

Waaruit is een Equibuches® samengesteld ?

De samenstelling is een volkomen natuurproduct : houtsnippers en afval uit paardenstallingen.

Geeft een Equibuches® een bepaalde geur af ?

Neen, Equibuches® zijn volkomen geurloos, zowel bij stockage als bij verbranding.

Vindt men chemische bestanddelen in Equibuches® ?

Neen, de houtschilfers worden geperst zonder wax of andere chemische producten.

Wat zijn nu de verschillen tussen Equibuches® en de klassieke houtverwarming ?

  • De gecomprimeerde blokken zijn dubbel zo droog dan traditioneel hout, dus ligt het warmterendement ook veel hoger, en branden ze dubbel zo lang.
  • Ook omdat ze droger zijn, gaan Equibuches® de afvoerleidingen niet verstoppen en vervuilen ze veel minder. (Niettemin raden wij aan om de leidingen minstens 1 maal per jaar grondig te reinigen)
  • De opslagruimte en volumes liggen beduidend lager bij Equibuches® dankzij hun omvang en dichtheid. Een pallet met onze haardblokken komt overeen met +/- 4 kubieke meter gesneden hout. Een Equibuches® houtblok brandt gemiddeld 2 en een half uur, afhankelijk van de zuigkracht van Uw kachel.
  • Heel practisch is ook de verpakking van Equibuches® in houten kistjes. Dat maakt ze ook heel handzaam. Bovendien kan U het hout van het kistje ook gebruiken als aansteekhout, zodat er werkelijk niets verloren gaat.
  • Het gebruik van Equibuches® betekent ook dat omgeving rond Uw kachel of open haard steeds netjes blijft : geen overdadig stof, vuil of insecten.
  • Equibuches® gebruikt houtafval op een ecologisch verantwoord manier, waardoor extra ontbossing voor huisverwarming niet langer nodig is.
  • Equibuches® zijn geschikt voor alle woonsituaties : open haard, inbouw- en houtkachels,fornuizen op hout, zowel voor particulieren als voor verwarming van bedrijfs- en gemeenschapsgebouwen.

Hoeveel is een « stère (st) » ?

Een « stère » komt overeen met 1 m3 hout samengesteld met houtblokken van 1 meter. Indien U echter houtblokken van 33cm bestelt, krijgt U geen 1m3 hout, maar slechts 0,6/0,7m3. Dit heeft te maken met het feit dat blokken van 33cm beter stapelen dan diegene van 1 meter.

Vergelijk dit even met de compacte afmetingen van onze Equibuches® : die zijn 29 x 8 cm diameter. In dat geval vertegenwoordigt een « stère » een inhoud van 70 x 70 x 70 cm. In deze ruimte is er echter geen verspilde ruimte, U bent dus steeds zeker een juiste hoeveelheid te ontvangen.

Kan men Equibuches® buiten stockeren ?

Equibuches® zijn handzaam verpakt in kistjes van 8 stuks, een pallet bevat 72 kistjes.

Zij moeten wel beschermd worden tegen regen en vocht, bijgevolg is het noodzakelijk dat U ze in een droge binnenruimte bewaard. Opgelet, ook uit de bodem kan vocht ontstaan, dus is het ideaal om ze te bewaren op pallets.